Kinderen en Hersenletsel

Kinderen en hersenletsel

Hersenletsel overkomt ook kinderen en jongeren . Zoals een val op het hoofd, een hersentumor of hersenvliesontsteking. Zuurstoftekort door een bijna verdrinking kan eveneens hersenletsel veroorzaken. Hersenletsel bij kinderen en jongeren wordt niet altijd goed herkend. Vooral bij kinderen kunnen de gevolgen van NAH (jaren) lang verborgen blijven, omdat de hersenen nog in ontwikkeling zijn. Leer- en gedragsproblemen kunnen meerdere oorzaken hebben en ook een gevolg van hersenletsel zijn.

 

Signalen van hersenletsel bij kinderen en jongeren

Er is ooit sprake geweest van hoofdletsel of een aandoening in de hersenen. Herkenbare symptomen:

  • Concentratieverlies
  • Vermoeidheid
  • Snel boos raken
  • Dingen moeilijk kunnen onthouden

Als u het vermoeden heeft dat er bij uw kind sprake is van hersenletsel, kunt u een signaleringslijst invullen. 

Er is ook een overzichtelijke signaleringskaart van Vilans die u kunt gebruiken.

Bij twijfel of vragen of hersenletsel kunt u contact opnemen met de coördinator Cisca Zuurveld. Advies en informatie van Hersenletsel Zeeland is gratis. 


 

Ouder|Kind dag zaterdag 6 oktober 2018 in Zeist: meld u nu aan!

Ouder|Kind dag voor kind met NAH op zaterdag 6 oktober 2018

 

De Edwin van de Sar Foundation organiseert eenmaal per jaar een Ouder|Kind Dag .

Er wordt een dagprogramma geboden met sportieve activiteiten voor kinderen en hun broers/zussen tm 12 jaar. 
Voor de ouders zijn er lezingen en workshops, aangevuld met een informatiemarkt m.m.v. diverse instellingen en zorgverleners. Deze dag wordt u aangeboden en de deelname is gratis (maar gelimiteerd i.v.m. belastbaarheid van de kinderen)

 

Darum:  zaterdag 6 oktober 2018 van 11.30 - 15.00 uur in Zeist. 
Inschrijven? Klik hier. Dan krijgt u de bevestiging en het volledige dagprogramma per e-mail toegestuurd. 

Praktische informatie 

 


 

Dit praktische handboek geeft ouders een kijkje in de veranderde hersenen van het kind, zodat ze beter kunnen begrijpen wat er nodig is, thuis en op school. Ze krijgen tips voor hun eigen verwerking, die van andere gezinsleden en voor het terugvinden van rust en balans in hun leven. De omgeving snapt beter wat zich afspeelt en krijgt handvatten om het gezin te ondersteunen.

Voor de leerkracht biedt dit boek inzicht in de veranderde leefwereld van het kind, praktische uitleg en heldere, toepasbare handelingsadviezen.

● Wat kun je als leerkracht doen om de leerling bij te staan en te begeleiden in de eerste periode na het letsel?
● Hoe krijg je zicht op wat er veranderd is in het functioneren van de leerling en wat is nodig om hem zo optimaal mogelijk te laten functioneren?
● Hoe ga je om met de zorg die de leerling nodig heeft op langere termijn? Wat is haalbaar, waar liggen de grenzen van de betrokkenen?


Te bestellen voor €24,95 via uitgeverij PICA


 

Speels Brein 
Ouders zijn een belangrijke schakel in het herstel en de ontwikkeling van hun kind (met hersenletsel). Het boek Speels Brein geeft op een vrolijke en speelse manier voorlichting aan ouders over het stimuleren van hun jonge kind (0 tot 4 jaar) met kwetsbare hersenen. Het boek is geillustreerd met foto's, informatie, tips en spelletjes die ouders met hun jonge kind kunnen spelen. 

Het complete boek SpeelsBrein is vanaf 25 mei 2018 voor € 19,75 in de boekhandel en bij Bol.com verkrijgbaar.

( De losse spelletjes zijn gratis downloadbaar op de website www.speelsbrein.nl.)

 


 

BREINSTRAAT APP

De Hersenstichting heeft de Breinstraat App ontwikkeld voor jongeren (12-25 jaar) die na een ongeval of ziekte hersenletsel hebben opgelopen. In de App wordt uitgelegd hoe de zorg eruit ziet, bijvoorbeeld in het ziekenhuis en revalidatiecentrum maar ook thuis. Er wordt op een laagdrempelige manier met tekst en animaties, beschreven wat je kunt verwachten en hoe je om kunt gaan met de zichtbare en onzichtbare gevolgen in het dagelijkse leven.

 

Ook kunnen jongeren een eigen Hersenletselpaspoort aanmaken. Deze kan gestuurd worden naar bijvoorbeeld vrienden, klasgenoten, familie, hulpverleners, sportcoach of leraar. Zo wordt het delen van hun eigen verhaal een stuk makkelijker en hoeven ze het niet telkens opnieuw te vertellen. Dit is een probleem dat veel wordt genoemd. Het paspoort kan op deze manier zorgen voor meer begrip!

De App is gratis te downloaden in de Appstores. De flyers van de App ter verspreiding kunnen gratis aangevraagd worden via de webshop (exclusief verzendkosten). 
Nieuwsgierig geworden? Vind hier een kort introductiefilmpje met uitleg over de App!