Kinderen en Hersenletsel

Kinderen en hersenletsel

Hersenletsel overkomt ook kinderen en jongeren . Zoals een val op het hoofd, een hersentumor of hersenvliesontsteking. Zuurstoftekort door een bijna verdrinking kan eveneens hersenletsel veroorzaken. Hersenletsel bij kinderen en jongeren wordt niet altijd goed herkend. Vooral bij kinderen kunnen de gevolgen van NAH (jaren) lang verborgen blijven, omdat de hersenen nog in ontwikkeling zijn. Leer- en gedragsproblemen kunnen meerdere oorzaken hebben en ook een gevolg van hersenletsel zijn.

 

Signalen van hersenletsel bij kinderen en jongeren

Er is ooit sprake geweest van hoofdletsel of een aandoening in de hersenen. Herkenbare symptomen:

  • Concentratieverlies
  • Vermoeidheid
  • Snel boos raken
  • Dingen moeilijk kunnen onthouden

Als u het vermoeden heeft dat er bij uw kind sprake is van hersenletsel, kunt u een signaleringslijst invullen. 

Er is ook een overzichtelijke signaleringskaart van Vilans die u kunt gebruiken.

Bij twijfel of vragen of hersenletsel kunt u contact opnemen met de coördinator Cisca Zuurveld. Advies en informatie van Hersenletsel Zeeland is gratis. 


 

Speels Brein 
Ouders zijn een belangrijke schakel in het herstel en de ontwikkeling van hun kind (met hersenletsel). Het boek Speels Brein geeft op een vrolijke en speelse manier voorlichting aan ouders over het stimuleren van hun jonge kind (0 tot 4 jaar) met kwetsbare hersenen. Het boek is geillustreerd met foto's, informatie, tips en spelletjes die ouders met hun jonge kind kunnen spelen. 

Het complete boek SpeelsBrein is vanaf 25 mei in de boekhandel en bij Bol.com verkrijgbaar (https://www.bol.com/nl/p/speelsbrein/9200000093712981/). De losse spelletjes zijn gratis downloadbaar op de website www.speelsbrein.nl.

BREINSTRAAT APP

De Hersenstichting heeft de Breinstraat App ontwikkeld voor jongeren (12-25 jaar) die na een ongeval of ziekte hersenletsel hebben opgelopen. In de App wordt uitgelegd hoe de zorg eruit ziet, bijvoorbeeld in het ziekenhuis en revalidatiecentrum maar ook thuis. Er wordt op een laagdrempelige manier met tekst en animaties, beschreven wat je kunt verwachten en hoe je om kunt gaan met de zichtbare en onzichtbare gevolgen in het dagelijkse leven.

 

Ook kunnen jongeren een eigen Hersenletselpaspoort aanmaken. Deze kan gestuurd worden naar bijvoorbeeld vrienden, klasgenoten, familie, hulpverleners, sportcoach of leraar. Zo wordt het delen van hun eigen verhaal een stuk makkelijker en hoeven ze het niet telkens opnieuw te vertellen. Dit is een probleem dat veel wordt genoemd. Het paspoort kan op deze manier zorgen voor meer begrip!

De App is gratis te downloaden in de Appstores. De flyers van de App ter verspreiding kunnen gratis aangevraagd worden via de webshop (exclusief verzendkosten). 
Nieuwsgierig geworden? Vind hier een kort introductiefilmpje met uitleg over de App!