Ben ik mantelzorger?

Ben ik mantelzorger?

 

Als mantelzorger zorgt u langdurig en onbetaald voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende partner, ouder, kind of ander familielid, vriend of kennis
U bent geen beroepsmatige zorgverlener, maar geeft zorg omdat u een persoonlijke band heeft met degene voor wie u zorgt. Mantelzorg is niet de alledaagse zorg voor bijvoorbeeld een gezond kind.

U kiest er vaak niet voor om mantelzorger te worden. Het overkomt u, omdat u een emotionele band heeft met degene die zorg nodig heeft. U zorgt soms 24 uur per dag, kan de zorg niet zomaar beëindigen en verricht soms verpleegkundige handelingen. Als de zorg toeneemt en u de zorg (nauwelijks) kunt delen, bestaat het gevaar van overbelasting.

Mantelzorgers zijn er in alle leeftijden. Groei je op in een gezin waar vader, moeder, broer, zus of ander inwonend familielid chronisch ziek of gehandicapt is of psychische problemen heeft? Dan ben je jonge mantelzorger. Je hebt hierdoor vaak andere taken, zorgen en verantwoordelijkheden dan leeftijdsgenoten.