Complementaire zorg is aanvullende zorg, die gegeven wordt naast de reguliere zorg. Complementaire zorg gaat uit van een holistische benadering waarbij de zorg de lichamelijke, emotionele, mentale, spirituele en sociale behoeften omvat. Complementaire zorg kan vermindering geven van klachten zoals pijn, misselijkheid, braken, angst, vermoeidheid en slaapproblemen. Daarnaast richt complementaire zorg zich vooral op het bevorderen van ontspanning en comfort; De zorg is niet klachtgericht maar gezondheidsgericht.

Er worden verschillende methodes gebruikt om complementaire zorg te geven :

  • Massage. In de complementaire zorg worden kleine ontspannende massages gegeven, zoals hand-, voet- of gezichtsmassage. Een massage kan ontspannend werken, de bloeddoorstroming verbeteren en onrust en pijn verminderen.
  • Werken met etherische oliën: Geuren beïnvloeden de sfeer, de emoties en het welbevinden. Etherische oliën zijn geurende oliën die aan planten worden onttrokken door een speciaal proces. De olie kan op verschillende manieren gebruikt worden, bijvoorbeeld in een bad-of douchegel, als massageolie, of om te verdampen.
  • Werken met kruiden
  • Luisteren naar muziek. Muziek kan ontspanning geven. Muziek kan ook gebruikt worden om emoties te verwerken of om (letterlijk en figuurlijk) in beweging te komen
  • Ontspanningsoefeningen

In de workshop zal algemene informatie gegeven worden over de toepassingsmogelijkheden van complementaire zorg en geoefend worden met handmassage.

Regio Walcheren:
Datum: 15-10-2019
Tijd: 19:00 – 21:00
Locatie: SVRZ ‘t Gasthuis, Middelburg
Aanmelden? Klik hier.

Oosterschelde regio:
Datum: 30-10-2019
Tijd: 19:00 – 21:00
Locatie: SVRZ Ter Valcke, Goes
Aanmelden? Klik
 hier.

Regio Zeeuws-Vlaanderen:
Datum: 12-11-2019
Tijd: 19:00 – 21:00
Locatie: SVRZ Ter Schorre, Terneuzen
Aanmelden? Klik hier.

Docenten: Sandra Tanghe (palliatief verpleegkundige) en Silvia Oosterling (geriatrie verpleegkundige)

Kosten: € 60,- voor partners Zeeuwse Zorgschakels
€ 70,- voor niet partners

Accreditatie wordt aangevraagd, 2 punten.