Dementie is meer dan alleen vergeten

Netwerk Dementie Zeeland wil mensen met dementie, hun naasten en professionals graag laten weten dat ze er niet alleen voor staan. Daarom wijzen we u graag de weg in de wereld van de dementie in Zeeland. 

 

Het doel van Netwerk Dementie Zeeland is om de kwaliteit van leven en welzijn van mensen met dementie en hun mantelzorgers te behouden en waar wenselijk te verbeteren, zodat zij zo lang mogelijk en op een veilige en prettige manier thuis kunnen blijven wonen. 

 

Dementie is meer dan alleen vergeten

Het karakter en gedrag kunnen veranderen. Denk aan moeite met het vinden van de juiste woorden en nieuwe informatie die minder goed blijft hangen. Ook kan iemand zich terugtrekken uit sociale activiteiten en naarmate de ziekte vordert wordt de persoon steeds meer afhankelijk van anderen. Dit kan ook op jongere leeftijd voorkomen. 

Op weg met dementie

Het pad is geschreven voor iedereen die te maken krijgt met dementie. Het helpt niet alleen mensen met dementie, maar ook mantelzorgers en professionals op weg in de wereld van dementie.

Het levenspad wordt maart/april 2024 online beschikbaar

Samen met mensen met dementie, mantelzorgers en verschillende partners van Netwerk Dementie Zeeland werken wij aan dit levenspad. Dit pad is nooit af; het ontwikkelt zich voortdurend en past zich aan aan nieuwe inzichten en ontwikkelingen in de zorg en ondersteuning voor mensen met dementie.

 

Levenspad dementie

Niet-pluisfase

De fase voor een eventuele diagnose is een onzekere fase. Vaak spelen er zorgen over vergeetachtigheid of veranderend gedrag. Vooral het ‘niet pluis gevoel’ speelt in deze fase een rol. Misschien wijzen de signalen op dementie, maar ook andere oorzaken zijn mogelijk.

Diagnose

Is het vergeetachtigheid of dementie? Een vraag die speelt als mensen zelf of iemand in hun omgeving te maken krijgt met signalen van vergeetachtigheid en/of veranderingen in gedrag. Het vaststellen van een diagnose begint met een bezoek aan de huisarts.

Leven met dementie

De diagnose dementie dwingt u én uw naasten zich aan te passen aan de nieuwe situatie. Iedereen doet dat op zijn eigen manier. Ieder mens voert – zolang mogelijk – de regie over zijn eigen leven. Dit is een leven dat aansluit bij uw wensen, behoeften en mogelijkheden.

Stervensfase en nazorg

Al gedurende het hele levenspad is het langzaam afscheid nemen van uw persoonlijke vermogens. Soms merkt u die achteruitgang goed en is het moeilijk om daar handen en voeten aan te geven. Vaak is er sprake van rouw/verdriet om wat er niet meer is of niet meer mogelijk is. Maar het kan ook goed zijn dat u door de dementie geen besef heeft van uw achteruitgang.

Heeft u te maken met dementie? Maak kennis met onze casemanagers.