Hoe herkent u dementie?

De eerste verschijnselen van dementie verschillen per persoon en per ziekte. De volgende signalen kunnen wijzen op dementie:

  • Veranderingen in het geheugen en verwardheid
  • Beperkingen in het dagelijks leven
  • Afwijzing van zorg en ondersteuning
  • Veranderingen van gedrag en karakter

Hoe eerder signalen herkend worden, hoe sneller voor u passende zorg en/of een behandeling ingezet kan worden. Misschien wijzen signalen op dementie, maar ook andere oorzaken zijn mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan MCI (ook wel een lichte cognitieve stoornis genoemd).

Twijfelt u of uw geheugenproblemen normaal zijn of dat u dementie hebt? Of vermoedt u dat uw partner of familielid dementie heeft? Dan kunt u de geheugentest doen voor uzelf of voor een ander.

Dementie is een ingrijpende ziekte, zowel voor degene die het krijgt als voor de naasten.

De leus van patiëntenorganisatie Alzheimer Nederland is niet voor niets:

‘Hij lijdt aan dementie en zij heeft het’.

U bent niet de enige. Er zijn in Nederland bijna 300.000 mensen met dementie en tot 2050 zal dit oplopen tot ruim 620.000 mensen. Verreweg de meeste mensen met dementie wonen thuis. Er zijn gemiddeld 3 naasten betrokken als mantelzorger bij iemand met dementie.

Inzicht in wat dementie is, welke kenmerken er zijn en hoe u met deze ziekte kunt omgaan, kunnen u helpen om aan te passen aan het leven met dementie.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Vier keer per jaar verschijnt onze nieuwsbrief. Hierin leest u onder andere over de ontwikkelingen binnen onze organisatie en over mooie initiatieven of projecten. Dit is wat u van onze nieuwsbrieven kunt verwachten >

* indicates required

Intuit Mailchimp