Klik hier om direct naar de wegwijzer Palliatieve Zorg Zeeland te gaan.

Voor mensen met hersenletsel en hun naasten

Beschadiging van de hersenen kan onder andere worden veroorzaakt door een ongeval, een beroerte (CVA), een hersentumor, zuurstoftekort of een infectie. Ziekten als Multiple Sclerose of Parkinson kunnen ook hersenletsel als gevolg hebben.

De gevolgen van hersenletsel zijn voor iedereen anders. De een ervaart lichamelijke beperkingen. Bij de ander zijn de gevolgen onzichtbaar. Dan gaat het om veranderingen en problemen in het denken en onthouden, emoties, gevoelens en gedrag. Ook vermoeidheid kan een groot probleem zijn. En soms is het een combinatie van lichamelijke beperkingen en onzichtbare gevolgen.

Breinlijn

Wanneer iemand te maken krijgt met hersenletsel kunnen er veel vragen naar boven komen. Deze vragen kunt u stellen bij Breinlijn. Bij dit gratis loket kunt u als professional, cliënt of naaste terecht met alle vragen over hersenletsel. Een hersenletseldeskundige in de regio verwijst u naar passende zorg en ondersteuning.

Welke vragen kunt u stellen aan de hersenletsel deskundigen?
Denk aan arbeid, wonen, WMO, sport en vrije tijd, wetgeving, dagbesteding, mantelzorgondersteuning, communicatie, nazorg, lotgenotencontact, hersenletsel bij kinderen, psychiatrie en verslaving. Heeft u een ander soort vraag, neem ook dan gerust contact op!

Wegwijzer Hersenletsel

De website Wegwijzer Hersenletsel geeft een compleet overzicht van alles wat u kan helpen om op uw manier te leven met hersenletsel. Zo vindt u hier apps – boeken – cursussen – bijeenkomsten – behandelingen – dagbesteding.

Zorgorganisaties kunnen hier ook zelf hun aanbod op het gebied van zorg aan mensen met hersenletsel plaatsen.

Zorg in Zeeland

In Zeeland wordt door verschillende partijen zorg rondom hersenletsel geleverd. Onderstaand zijn de partijen onderverdeeld in acute zorg, revalidatiezorg en chronische zorg. 

Interessante links

Hersenstichting

Je hebt maar één stel hersenen. Ze bepalen wie je bent en wat je kunt. Zonder dat je erbij stilstaat, heb je ze nodig bij alles wat je doet, denkt en voelt. Je moet er niet aan denken dat er iets met je hersenen gebeurt…  

Maar gezonde hersenen zijn niet vanzelfsprekend. Al meer dan 4 miljoen Nederlanders hebben een hersenaandoening. Van dementie, de ziekte van Parkinson, een beroerte, depressie en migraine tot hersenletsel na een ongeluk. Dat zet je leven en dat van naasten compleet op z’n kop. Fysiek, mentaal en sociaal.  

Hartstichting

Wat zijn de symptomen van een beroerte? 

  • Scheve mond: de mondhoek hangt plotseling naar beneden.
  • Verwarde spraak: iemand praat ineens verward of kan de woorden moeilijk uitspreken.
  • Lamme arm: plotseling ontstaat er krachtsverlies of verlamming van een arm.

Herken je deze signalen? Bel dan direct 112!

Informatie voor naasten van mensen met hersenletsel

Als een naaste hersenletsel heeft opgelopen, staat je wereld even stil. Tegelijkertijd moeten er 101 dingen geregeld worden. En gaat het dagelijks leven ‘gewoon’ door. We helpen je graag op weg. Want zorgen voor een naaste hoef je niet alleen te doen.

Hersenletsel uitleg

Meer dan 750 pagina’s over oorzaken, ziektebeelden en zichtbare & niet zichtbare gevolgen van hersenletsel

Werken met hersenletsel

Op deze website vind je middels ‘Vraag & Antwoord’ informatie over
hersenletsel, re-integratie, jobcoaching, rechten en plichten en andere relevante tips en informatie.

De website is bedoeld als wegwijzer voor werkzoekenden en werknemers met hersenletsel,
werkgevers en alle overige professionals (zoals bedrijfsartsen, re-integratiebegeleiders, arbeidsdeskundigen & -coaches).

Kortom: dé plek voor al je vragen over werken en hersenletsel!

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Vier keer per jaar verschijnt onze nieuwsbrief. Hierin leest u onder andere over de ontwikkelingen binnen onze organisatie en over mooie initiatieven of projecten. Dit is wat u van onze nieuwsbrieven kunt verwachten >

* indicates required

Intuit Mailchimp