De wij-cultuur kijkt naar mensen als lid van een gemeenschap

“Moslims leven meestal in een wij-cultuur en dit geldt bijvoorbeeld ook voor Belgen. In een wij-cultuur draait het niet om autonomie of de mening van het individu. De wij-cultuur kijkt naar mensen als lid van een gemeenschap.” Hoe vertaal je dit naar een ACP-gesprek? “In de wij-cultuur draait het om relaties. Dus voer je een ACP-gesprek met iemand uit een wij-cultuur, neem dan de tijd om een relatie op te bouwen. Vraag hoe het met iemand gaat, hoe diegene zich voelt en of hij of zij iets wil delen met jou. Het bouwen aan een relatie kan in kleine dingen zitten, bijvoorbeeld door te vragen of je iemands naam goed uitspreekt.”

Tijdens ACP zorgt de ik-cultuur voor wrijving

Hij stelt dat de meeste culturen wereldwijd een wij-cultuur zijn en dat Nederlanders, zowel arts als patiënt, er goed aan doen om hier iets van mee te nemen. Want dat zorgt voor een succesvol ACP-gesprek. “Nederlanders denken: ‘Ik ben jouw patiënt dus we hebben al een relatie’. Maar tijdens een ACP-gesprek kan dat schuren, want ook de individualisten uit een ik-cultuur zullen moeten praten over hun emoties en dat kan alleen als er een relatie is.” Hij merkt dat zowel veel patiënten als zorgverleners denken dat ACP gaat om het vastleggen van wat er niet meer gedaan wordt. “Dat klopt niet, het gaat ook over wat we als zorgverleners nog wel kunnen doen. Een ACP-gesprek op die manier insteken, maakt het ook inclusiever.”

Emoties, kwaliteit van leven en zingeving

Mustafa’s werk heeft veel raakvlakken met ACP. “Geestelijk verzorgers praten met verpleegkundigen, artsen, patiënten en familie over emoties, kwaliteit van leven en zingeving. Ik fungeer als bruggenbouwer tussen de stem van de patiënt en die van de arts, bijvoorbeeld waar het gaat over het staken van een behandeling.” Een geestelijk verzorger wordt ingeschakeld door verpleegkundigen en artsen. “Als zij constateren dat een patiënt erdoorheen zit dan komen wij in actie. Stap één is dat iemand zijn of haar hart kan luchten, de rest, zoals het ACP-gesprek, volgt later.”

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Vier keer per jaar verschijnt onze nieuwsbrief. Hierin leest u onder andere over de ontwikkelingen binnen onze organisatie en over mooie initiatieven of projecten. Dit is wat u van onze nieuwsbrieven kunt verwachten >

* indicates required

Intuit Mailchimp