Als je het Fieke Donkers, Coördinator Netwerk Palliatieve Zorg Zeeland, vraagt is er geen twijfel over de ambitie om deze kwaliteitsslag te gaan maken: “Palliatieve zorg moet vanzelfsprekend worden. Jaarlijks sterven er in Nederland ongeveer 150.000 mensen, waarvan 80 procent voor de arts niet onverwachts gebeurt. Dat betekent dat er een grote groep mensen palliatieve zorg nodig hebben. Het is bewezen dat patiënten, bij de juiste uitvoering van deze zorg, zich beter voelen in de laatste fase van hun leven. Dat gun je iedereen. Daarom is het ook zo van belang om zorgverleners met weinig kennis en ervaring op dit gebied bij te scholen. Zo kunnen ze écht het verschil maken en vol vertrouwen palliatieve zorg bieden.”
Hospiceverpleegkundige én trainer
Een van de organisaties die erg serieus aan de slag is gegaan met de scholing, is zonder twijfel Amarijn (voorheen WVO Zorg). Ellen Bekink-Touw weet hier alles van, ze is namelijk niet alleen hospiceverpleegkundige, maar ook geeft ze vol passie de Basisscholing Palliatieve Zorg. Ellen volgde het train de trainer traject en nu schoolt ze zelf collega’s. Ellen: “Eerlijk is eerlijk, dit was geen gevalletje ‘zo gezegd, zo gedaan’. Vanuit mijn praktijkervaring in het hospice had ik al ervaren dat er veel komt kijken bij palliatieve zorg. De scholing is veelomvattend en heel specifiek opgebouwd. Ook leer je als trainer allerlei nieuwe tools. Dit was voor mij persoonlijk enorm leerzaam, maar natuurlijk ook best spannend om opeens voor een klas te gaan staan.” Gelukkig heeft Ellen haar passie en enthousiasme mee en na het verzorgen van de eerste training was het ijs gebroken. Er bleek veel animo te zijn onder collega’s om meer te leren over palliatieve zorg. “De eerste training ging heel goed en ik ontving veel positieve reacties. Dat moest natuurlijk een vervolg krijgen, dus ik kreeg al snel groen licht om nog meer trainingen te verzorgen.”
Tweeledigheid
Een mooi voorbeeld van hoe één persoon een groot verschil kan maken, Ellen timmert namelijk hard aan de weg om zoveel mogelijk zorgprofessionals te scholen. In een half jaar tijd hebben er al ruim 70 collega’s de Basisscholing succesvol afgerond. Wat Ellen betreft draait het echter niet alleen om het scholen: “Mijn doel en ambitie is groter en tweeledig. Ten eerste wil ik natuurlijk een bijdrage leveren aan de kwaliteitsslag van de palliatieve zorg binnen de Zeeuwse organisaties. Maar dankzij de training krijg ik ook heel goed inzicht in de verschillen in niveau en de verbeterpunten. Naast het scholen wil ik actief een bijdrage leveren aan het verder borgen van palliatieve zorg. Écht toewerken naar die volgende stap. Dit natuurlijk in samenwerking met het Netwerk Palliatieve Zorg, waarbij ik in nauw contact sta met Fieke.”
De voordelen van een interne trainer
Zowel Ellen als Fieke zijn het erover eens dat deze manier van scholen erg effectief is en veel voordelen heeft. Wat hen betreft zou iedere zorgorganisatie met het train de trainer principe kunnen werken. “Het grootste pluspunt is dat men het volledig binnen de eigen organisatie kan regelen en inplannen. Daarnaast kost het minder reistijd en kunnen er veel meer zorgprofessionals in een kortere periode geschoold worden. Ook is het natuurlijk ontzettend waardevol om met verschillende deelnemers rond de tafel te zitten. Er worden praktijkvoorbeelden uit allerlei hoeken besproken. Hierdoor ontstaat er een kruisbestuiving; je inspireert elkaar en deze kennis neem je weer mee naar je eigen werkplek”, aldus Fieke.
Ellen sluit zich daar volledig bij aan: “Van de deelnemers krijg ik vaak terug dat het erg prettig is dat een collega de training geeft. Ik ken de organisatie dus we weten goed waar we het met elkaar over hebben. Daarnaast werk ik zelf in het hospice, dus zijn de ervaringen die ik meeneem altijd actueel. De deelnemers delen ook weer allerlei praktijkvoorbeelden met elkaar. Dat is de kracht van een groep. Deze dynamiek is toch anders als er een externe docent zonder zorgervaring voor de klas staat. De zorg verandert zo snel, je moet daarin mee kunnen bewegen en op de hoogte zijn van actuele ontwikkelingen. Het is zo enorm waardevol om te verbinden en ervaringen te delen, zowel binnen WVO Zorg als met andere organisaties. Zo houden we elkaar scherp en inspireren we anderen om de kwaliteit van palliatieve zorg te verbeteren!”
Ben je enthousiast geraakt om ook als trainer binnen jouw organisatie de Basisscholing te gaan verzorgen? Of wil je de scholing zelf volgen? De Basisscholing Palliatieve Zorg is een blended lesprogramma, oftewel een combinatie van een online e-learning en twee interactieve sessies, op locatie in Zeeland. De scholing is ontwikkeld in samenwerking met FiniVita en beschikbaar voor verzorgenden en verpleegkundigen niveau 3 & 4 (en evt. ook een aparte scholing voor niveau 2). Zorgpartijen in Zeeland kunnen een geaccrediteerd programma afnemen. Kijk voor meer informatie op onze website: Scholing & deskundigheidsbevordering