Een boekje dat je zelf hebt ingekleurd, beschreven of beplakt. Het Troostboekje kan troost bieden bij gemis of verdriet. In het boekje kun je bijvoorbeeld invullen op welke momenten je aan een dierbare denkt of hoe jij je die persoon herinnert.
Het kleurrijke boekje is in vijf verschillende uitvoeringen uitgegeven, met allemaal een andere cover. Je kunt erin schrijven, maar er zijn ook vakken opengelaten om bijvoorbeeld foto’s in te plakken of om iets in te tekenen. Zo kun je helemaal zelf invulling geven aan het boekje.
Oorspronkelijk was het boekje alleen bedoeld voor kinderen. Iris van Liere uit Kapelle en haar dochter Veerle Hout zijn allebei juf. Ze zagen dat kinderen soms behoefte hebben aan troost in de klas: “Ze kunnen erin schrijven als ze even afgeleid zijn omdat ze verdriet hebben. Of wanneer ze denken aan een situatie die hen verdriet heeft gedaan. Zodat de juf niet de hele les stil hoeft te leggen om de aandacht op dat kind te vestigen. Het kind mag dan gewoon het boekje pakken en werken op de bladzijde die het kind fijn vindt”, legt Van Liere uit.
Toch overhandigt ze het boekje vandaag niet op een basisschool, maar in Hospice Het Clarahofje in Goes: “Het boekje is op reis gegaan. We hebben ontdekt dat de boekjes ook ingevuld kunnen worden als herinneringsboek als iemand aan het einde van z’n leven is. Dat is de schakel naar het hospice.”
Fieke Donkers van Zeeuwse Zorgschakels gaat de Troostboekjes verspreiden. In hospices, maar ook bij ernstig zieke mensen thuis. Zij benadrukt dat de boekjes niet alleen door nabestaanden ingevuld hoeven te worden: “Het is ook heel mooi als mensen nog in leven zijn en samen met hun kinderen, kleinkinderen of met hun partner het boekje in kunnen vullen.”
Het boekje kan vervolgens de omgeving helpen in de moeilijke laatste fase van iemands leven: “We hopen dat het boekje ook mensen helpt om met elkaar het gesprek aan te gaan. Je ziet dat het soms binnen gezinnen erg lastig is om erover te praten. Men wil elkaar geen verdriet doen dus mensen ontwijken het soms ook. Dit boekje biedt heel veel mogelijkheden om er met elkaar over in gesprek te gaan.”